Yeşil Tasarım

yesiltasarim00

Günümüzde, hızla artan insan nüfusu sebebiyle, insanlığın yüzleşmek zorunda olduğu en büyük sorun doğal kaynakların tüketimi haline gelmiştir.

Bununla birlikte çevreye verilen zararın artması da mevcut potansiyelin verimliliğini gün geçtikçe azaltmaktadır. Savaşlar, yoksulluk, açlık gibi büyük sorunların hemen hepsinin temelinde doğal kaynakların kontrolü ve paylaşımı yatmaktadır.

İşte yeşil bina tasarımının önemi bu noktada ortaya çıkıyor. Yeşil bina tasarımı temelde doğal kaynakların kullanılmasını, tüketimini ve insanın doğaya etkisini optimize etmek için geliştirilmiştir. Elbette ki toplumsal ve etik öneminin yanında mülkiyet değerlenmesine de oldukça fazla katkısı olduğundan, özellikle dünyada kullanım alanı hızla gelişmektedir.

Yeşil tasarımda amaç: yapıyı standart yapılaşma anlayışına göre daha sürdürülebilir, daha ekonomik ve çevreyle daha uyumlu bir anlayışta dizayn etmektir. Bunu sağlamak için de multidisipliner bir bakış açısıyla konu ana başlıklara bölünmüş ve her biri ayrı ayrı değerlendirilmiştir.


Merak Ettikleriniz …

soru

- Yeşil tasarımın değerlendirmesi nasıl yapılıyor?

- Yeşil tasarımın amacı çevre kirliliğini önlemek midir?

- Yeşil tasarımın standart tasarıma göre maliyeti çok mu fazladır?

- Yeşil tasarım her türlü binaya uygulanabilir mi?

 

Kaynak Tüketimi ve Malzeme Kullanımı


kaynak malzeme

 

Öncelikle, binanın işlevi ve kapasitesi düşünülerek, inşa-sı için gerekli olan malzeme miktarının minimuma indi-rilmesi gerekmektedir.
Gereksiz kullanılan her mal-zeme hem kaynakların israfı-na hem de maliyetin artması-na sebep olacaktır.
Bu sebeple binanın işlevi kısıtlanmadan optimum mal-zeme kullanımını sağlayan tasarımlar yapılmalıdır. Ayrı-
ca kullanılacak malzemeler mümkün olduğu kadar geri dönüşmüş ya da geri dönüş-türülebilir ve düşük emisyon değerleri olan malzemeler-den seçilmelidir.
Kullanım süresi boyunca da geri dönüşümü özendirecek ve destekleyecek sistemler kurulmalıdır.
Bununla birlikte su, enerji, yakıt gibi kaynakların tüketil-mesi de en aza indirilmeli ve mümkünse sürdürülebilir
kaynaklar değerlendirilmeli-dir. Binanın, sadece inşası sırasında değil, kullanım hayatı boyunca tüketeceği kaynak miktarını da mini-muma indirecek tasarım modelleri uygulanmalıdır.

Öncelikle, binanın işlevi ve kapasitesi düşünülerek, inşası için gerekli olan malzeme miktarının minimuma indirilmesi gerekmektedir.Gereksiz kullanılan her malzeme hem kaynakların israfına hem de maliyetin artmasına sebep olacaktır.

Bu sebeple binanın işlevi kısıtlanmadan optimum malzeme kullanımını sağlayan tasarımlar yapılmalıdır. Ayrıca kullanılacak malzemeler mümkün olduğu kadar geri dönüşmüş ya da geri dönüştürülebilir ve düşük emisyon değerleri olan malzemelerden seçilmelidir.

Kullanım süresi boyunca da geri dönüşümü özendirecek ve destekleyecek sistemler kurulmalıdır.Bununla birlikte su, enerji, yakıt gibi kaynakların tüketilmesi de en aza indirilmeli ve mümkünse sürdürülebilirkaynaklar değerlendirilmelidir. Binanın, sadece inşası sırasında değil, kullanım hayatı boyunca tüketeceği kaynak miktarını da minimuma indirecek tasarım modelleri uygulanmalıdır.

 

Enerjı Tüketimi

enerji tuketimi2

Yeşil tasarımda, standart enerji tüketimini minimuma indirecek akıllı bina modelleri tasarlamak öncelikli hedeftir.

Bununla birlikte güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve termal enerji gibi sınırsız ve sürdürülebilir kaynaklardan optimum düzeyde faydalanılacak tasarım çözümleri üretilmeli, enerji tüketiminde de mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanılmalıdır.

Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki; yeşil binalar binanın toplam enerji tüketimini %40-70 oranında azaltmaktadır.

 

Sağlık ve Konfor

 

saglik konfor

 

Yeşil tasarım bir bütün olarak düşünüldüğünde geliştirilen bütün çözümler aslında insan sağlığı ve konforunu artırıcı özellik taşır.

Zaten barınma ihtiyacının temelinde daha sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürmek yatmaktadır. Örnek olarak; ısınmada ve aydınlatmada kullanılan doğal güneş enerjisi, gürültüve koku yapmadığından, ayrıca fosil yakıt tüketimini de azalttığından daha konforlu bir yaşam sağlayacaktır. Ayrıca kışın güneş alan evlerde nem ve rutubet oranı azalacağından daha sağlıklı bir yaşam sağlanmış olacaktır.

Rüzgar enerjisinin etkili kullanımı sonucu oluşacak doğal ve sürekli havalandırma sayesinde konuta sürekli taze ve temiz hava girişi sağlanacağından, bina sakinleri hem daha kaliteli hem de daha sağlıklı bir hayat sürdürülebileceklerdir.

Bununla birlikte artan yeşil alan kullanımı ve azalan kirlilik oranları da insanlara daha kaliteli ve sağlıklı bir hayat sunacaktır.

 

Ekonomi

economy

 

Yeşil tasarımda amaç hiçbir zaman gerektiğinden az tüketmek ya da yapının işlevini azaltarak tasarruf yapmak değildir. Yeşil bina tasarımının amacı; maksimum kalite ve konforu minimum tüketimle gerçekleştirmektir.

Yeşil binalar, hem yapım hem de kullanım süresince malzeme ve kaynak kullanımı bakımından minimum tüketim hedefleri doğrultusunda tasarlandığından aynı zamanda en ekonomik seçeneklerdir de.

Ayrıca enerji ve doğal kaynakların tüketimi en aza indirildiğinden, yeşil tasarım mevcut seçenekler arasında müşteri için en cazip seçenek olacağından mülkiyet bedeli de artacaktır.

Böylelikle hem daha ekonomik kullanılan hem de daha değerli mülkler oluşturulacaktır.