İklime Uyumlu Tasarım


iklim03

 

İklim koşulları yüzyıllardır kent ve bina tasarımı ve yapımı süreçlerinde belirleyici unsurlardan biri olmuştur.Değişik iklim bölgelerine sahip olan ülkemizde sürdürülebilirlik düşüncesi kapsamında, enerjinin etkin kullanımının hedeflenmesini ve iklime

uyumlu tasarımlar yapılması-nın önemi yadsınamaz. Bu bağlamda Yeşildirek Kentsel Dönüşüm Projesinde, iklim duyarlı tasarım kriterleri doğ-rultusunda yeşil mimari kulla-narak sürdürülebilir bir kent dokusu üretmek hedeflenmiş-tir.

İklim koşulları yüzyıllardır kent ve bina tasarımı ve yapımı süreçlerinde belirleyici unsurlardan biri olmuştur.

Değişik iklim bölgelerine sahip olan ülkemizde sürdürülebilirlik düşüncesi kapsamında, enerjinin etkin kullanımının hedeflenmesini ve iklimeuyumlu tasarımlar yapılmasının önemi yadsınamaz.

Bu bağlamda Yeşildirek Kentsel Dönüşüm Projesinde, iklim duyarlı tasarım kriterleri doğrultusunda yeşil mimari kullanarak sürdürülebilir bir kent dokusu üretmek hedeflenmiştir.

 

Alan Seçimi ve Çevre Düzenleme 

alan secimi01

İnşaat alanının seçiminde öncelikle bölgenin iklimsel, hidrolojik ve biyolojik verilerinin iyi değerlendirilmesi gereklidir.

İnşa edilecek yapının kullanım amacı göz önünde bulundurularak, mevcut ekosistemlere olan etkisini en aza indiren ve arazinin potansiyelini en iyi kullanan seçenekler değerlendirilmelidir.

Ayrıca toplu taşıma alanlarına ve okul, hastane, park, alışveriş merkezi vb. gibi sosyal tesislere yakınlık da hem hayat kalitesini yükseltecek hem de ulaşım maliyetini ve fosil yakıt tüketimini azaltacaktır.

Seçilen alan üzerinde de, bina konumu, güneş enerjisinden ısı ve aydınlatma konusunda, rüzgar enerjisinden de doğal havalandırma ve serinletme konusunda en iyi faydalanacak şekilde yönlendirilmelidir.

Çevresel Etkiler

Bir araziye inşa edilecek herhangi bir yapı, o araziyle mücadele eden değil de, uyum sağlayan bir anlayışla tasarlanmalıdır.

Arazinin iklim şartları, jeolojik ve hidrolojik yapısı iyi değerlendirilmeli, mevcut potansiyelden en iyi şekilde yararlanılmalı, çevreye ve doğal yaşama en az etkisi olacak tasarımlar yapılmalıdır.

cevresel etkiler01

 

Bunların yanında yeraltı ve yerüstü kaynakları gözetilerek, zarar görmeleri ya da tamamen tükenmeleri engellenmelidir. Yaşam alanlarında yeşil alanların oranı artırılmalıdır.Ayrıca hızla artan çevre kirliliği çağımızın en büyük sorunlarından biridir.

Günümüzde çevre kirliliğinin en büyük kaynaklarından biri de binalardır. Yeşil tasarım; gerek kaynak tüketimi, gerekse atık değerlenmesi bakımından maksimum verimlilikte yapıldığından, hava, su, toprak, gürültü ve ışık kirliliğini minimuma indiren çözümler üretmektedir.