İlk Yerinde Dönüşüm Bayraklı'da Başlayacak 08 Haziran 2013

Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin tanıtım toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de ilk yerinde dönüşümü Bayraklı'da yapacaklarını belirterek, "Kentsel dönüşüm rant dönüşümü değildir. Bir rant varsa da o Bayraklı halkının olacak. Bayraklılar'ın haklarını biz koruyacağız. Hakem olacağız" dedi.

Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'nin tanıtım toplantısı Turgut Özal Rekreasyon Alanı'nda gerçekleşti. 2012 yılının Mayıs alanında başlayan araştırmalar sonucunda Bayraklı'da 60 hektar alan üzerinde gerçekleşecek dönüşüm projesi tamamlandı. Projenin tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'de ilk yerinde kentsel dönüşümün Bayraklı'da gerçekleştireceklerini ifade ederek, "Bir yönetici, siyasetçi, belediye başkanı nerede olursa olsun en önemli özelliği adil oması, hakka hukuka saygılı olmasıdır. Kent dönüşümünde insanların hakkının korunması da önemlidir. Kentsel dönüşüm sürecinde işimiz çok. Maddi olarak gidecek çok şeyler var ama gelecek yok. ancak kentimizi kurtarmak zorundayız. Biz gelecek yüzyılın kentleşmesini sağlamalıyız. Bayraklı'nın 60 hektarlık alanında çalışacağız, yani bayraklı'nın 5'te birinde. Dönüşüm bittiğinde örnek bir kent yaratacağız" diye konuştu.

Rant vatandaşın

'Kimse gayrı menkulünü satmasın' diyen Kocaoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Kentsel dönüşüm rant dönüşümü değildir. Kent rant yaratır. Bayraklı rant yaratacaktır ama bu rantı kimle paylaşacak? En büyük soru budur. Biz rantı önce burada yaşamış, Bayraklı'yı Bayraklı yapan insanların almasını istiyoruz. Tabii ki iş yapan da kazanacak, ama esas rantı vatandaş alacak. Mülk sahipleri ile biz muhatabız. Müteahhit ile biz muhatabız. Kimden neyi alıp kime neyi vereceğimizi biz bileceğiz. Biz hem vatandaşı koruyacağız, hem de yüklenici firmaları. Yani hakem olacağız. Başka türlü hak hukuk korumadan bunun çözümü yok. Belediye yasasına göre yapılan dönüşümün muhatabı da İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir."

Bakanlık vatandaşın hakkını koruyamaz

Belediyeler Kanunu'nun 73. Maddesine uygun kentsel dönüşüm yaptıklarını, 6306 sayılı yasayı hatalı bulduklarını söyleyen Kocaoğlu, "Dönüşümü yapmakta ısrarlıyız ve ısrarlı olmaya da devam edeceğiz. 6306 sayılı riskli alanlar dönüşüm yasası ile kentsel dönüşümü bakanlık eline alan yasayı hatalı buluyoruz .Çünkü burada vatandaşın katılımcı olmasını, vatandaşın hakkını hukukunu bakanlığın korumasını riskli görüyoruz. Bu yasayı biz kullanmayacağız" diye konuştu.

Rüştümüzü ispat ettik

Kamu arazilerinin devlet ait alan olarak kalması gerekmediğini de belirten Kocaoğlu, "Bunu başta merkezi hükümet olmak üzere herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Eğer kamu alanları satılırsa ya da bu alanlar "Yap-işlet-devretçi"lere verilirse, insanların nefes alacak alanları kalmaz. Kent dönüşümü konuşulurken, bu durumu örnek vermeden geçmek olmaz. Bu diğerlerinin örneğidir. Bizim örneğimiz ise burada. 9 senedir hak hukuk koruyarak başkanlık yapıyorum. Sanıyorum ne iş yaptığımızı ve rüştümüzü ispat ettik. Siz de bana inanın, güvenin ve bu güzel kenti beraber yaratalım" dedi.

Vatandaşın kaybı olmayacak

Bayraklı Beleeediye Başkanı Hasan Karabağ ise, "Büyükşehir Belediyesi ile yürütülen ortak çalışma kapsamında, hayal ettiğimiz Bayraklı'nın yeni imar çalışmalarını tamamladık. Uzlaşma çalışmalarına başlıyoruz. Binaların değerleme çalışmaları tamamlandı. Bölgede 3 kattan 13 kata kadar değişik konutlar tasarlanacak. 5 bini aşkın konut varken yaklaşık 8 bin konuta çıkacağız. İnşaat yoğunluğu da azalacak. Eskisine göre 4 kat fazla yeşil alan oluşacak. Gecekondu hak sahiplerinin elinizdeki kaçak yapılar değerlenecek. İçinizden biriyim, 45 sene gecekonduda yaşadım. Evleriniz kaçak yapı da olsa, değerlendirmeye alınacak ve karşılığında emin olun, çok daha değerli daireler kazanacaksınız ve kaybınız olmayacak. Bunun dışındaki çözüm benim için doğru bir çözüm değildir. Ben sizin başka yere gitmenize izin vermem. Bunu istemem, uğraşırım da. Elinizdeki konutları, arsalarınızı, evlerinizi lütfen satmayın" diye konuştu.

Projede neler var?

Bayraklı'da yerinde dönüşüm çalışmalarının gerçekleştirileceği alanda, 2430 adet parsel ve 3192 kadar çıkan mülk hissedarı bulunuyor. 2180 kişinin tapu sahibi olduğu alan üzerinde ise 4 bin 300 metrekare tapulu yer bulunuyor. Söz konusu bölgede 380 bin metrekare şahıs mülkiyeti yer alırken, kamu mülkiyeti olarak ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediyesi'ne bağlı 35 bin metrekarelik alan bulunuyor. Arsa bedelleri tespitinde piyasa rayicini sağlamaya çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesi, uzun süren analizler sonucunda, proje sürecinde öncelikli olarak hakkaniyeti sağlamak amacıyla çalıştı. Dönüşümle birlikte kıyı ile ilçe merkezini buluşturmayı hedefleyen proje çerçevesinde, gelecekte yeni kent merkezi haline gelecek ilçenin altyapısı da buna göre şekillenecek. Yine başlıca tasarım kriterleri arasında yoğunluğun düşürülmesi gelirken, 8 farklı konut tipi ortaya çıkartılacak.

ESİN GENÇEL

Kaynak: Haber Ekspress