2011 KONUT KURULTAYI AÇILIŞ TÖRENİ 05 Mart 2011

2011 Konut Kurultayı, görkemli bir açılışla başladı. Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı kurultayda açılış konuşmasını ev sahibi olarak TOKİ Başkanı Erdoğan BAYRAKTAR yaptı. Bayraktar konuşmasında şu noktalara dikkat çekti; 'Türkiye'de gecekondular ve kaçak yapılar şehirlerin gelişimini durduruyor. Ortaya çıkan konut talebi konusunda geliştirilen politikalar yetersiz kaldı. Ancak TOKi olarak 58. ve 60. Hükümetler döneminde geliştirilen planlı kentleşme politikası ve Başbakanın talimatıyla sosyal devlet anlayışıyla inşa ettik.
2003 yılından itibaren TOKi olarak ülkenin 4 bir yanında insanları ev sahibi yapmaya çalıştık. Fiyatları düşürdük. Bu anlayışla sosyal devlet yapısını ele aldık. Cumhuriyet tarihinin en büyük değişim ve kentsel dönüşüm projesiyle 248 noktada hayata geçirdik. Bu TOKİ'ye büyük deneyim kazandırdı. Atıl, sorunlu arazileri değerlendirdik. Konut sunum modelimiz başarıyla sürdü. Yaşanan ekonomik krizde özel sektör yavaşladı ama TOKİ devam etti. Toki olarak heyecanlı ve titiz bir yapı oluşturduk. Uluslararası düzeyde takip edildi.
Bundan sonra hedef konut ihtiyacı olup, satın alma gücü olmayan yoksul vatandaşları ev sahibi yapmak. Şehirleri, kasabaları köyleri kaçak yapılardan, gecekondulardan, depreme dayanıksız arındırmak olacak.'

Açılış konuşmacıları olarak,Erdoğan Bayraktar'ın yanı sıra, Ismael Fernandez Mejıa (Küresel Şehir Planlamacılar Topluluğu ISOCARP Bşk.), Kadir Topbaş (İstanbul Büyükşehir Belediye Bşk.), Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Valisi, Joan Clos, (Birleşmiş Milletler Habitat İnsan Yerleşimleri Bşk. HABITAT) ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yer aldı.

Başbakan Erdoğan, TOKİ'nin ürettiği ve şu an itibariyle 483 bine ulaşan konut sayısının yüzde 82'sinin, yani 399 bininin, kar amacı güdülmeyen sosyal konut niteliğinde olduğuna, buralarda faiz uygulamasının olmadığına dikkat çekerek, orta-alt gelir grubu ve yoksullara yönelik 324 bin konut ürettiklerini, gecekondu dönüşüm, afet konutu, Tarımköy kapsamında da 75 bin konut rakamına ulaştıklarını belirtti.
Erdoğan, geriye kalan 84 bin konutun ise kaynak geliştirmek, yani sosyal konutların finansmanını sağlamak üzere üst ve orta gelir gruplarına hitap eder şekilde inşa ettiklerini ve etmeye devam ettiklerini anlattı.
Konut üretmenin yanında, şehit ailelerine, malullere, dul ve yetimlerine faizsiz konut kredisi sağladıklarını, yarım kalmış 56 bin konutluk kooperatiflere tamamlama kredisi verdiklerini dile getiren Erdoğan, "Planlı Kentleşme ve Konut Üretimi Seferberliği" kapsamında, yoksullara yönelik olarak peşinatsız, 20 yıl vadeli, 100 TL'den başlayan taksitlerle, konut büyüklüğü 45-50-60 metrekare olan toplam 30 bin konutun inşaatlarını başlattıklarını da hatırlattı.
Proje ve ihale çalışmaları devam eden 11 bin 162 konutla birlikte, Türkiye genelinde yoksullara toplam 41 bin 180 konut inşa etmiş olacaklarını vurgulayan Erdoğan, durumu biraz daha iyi olan alt gelir grubuna yönelik 65-87 metrekare arası konutlar yaptıklarını aktardı.