Asıl dönüşüm Bayraklı'dan başlıyor! 11 Temmuz 2013

Müşavirliğini yaptığımız İzmir Bayraklı Kentsel Dönüşüm Projesi'nin 07.06.2013 tarihli Sabah gazetesinde çıkan haberi:

Bayraklı'da 3 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projesi tamamlandı. Sadece ilçede değil, tüm kentsel dönüşüm bölgelerinde merakla beklenen proje, yarın Kocaoğlu ve Karabağ tarafından açıklanacak

İzmir Büyükşehir ile Bayraklı belediyeleri tarafından yaklaşık 15 ay önce başlatılan ve 60 hektarlık alanda yapılacak yerinde kentsel dönüşümün projesi tamamlandı. Proje, yarın düzenlenecek toplantıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ tarafından kamuoyuna tanıtılacak. Başkan Kocaoğlu, İzmir'deki dönüşüm çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüklerini belirtti; planlanmış bir alanda, sosyal donatı için ayrılan yere imar izni verilmesine karşı olduklarını söyledi. İçinde sosyal donatı ve yeşil alanları, oyun parkları ile vatandaşların sağlıklı yaşayabileceği alanlar yaratmak hedefinde olduklarını belirten Başkan Kocaoğlu, "Bayraklı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi'ni de bu bakış açısıyla hazırladık. Projenin en önemli özelliği, 'yerinde dönüşüm, mevcut kültürel zenginlikleri korumak, sosyal dönüşümü desteklemek, toplumsal barışa katkı sağlamak, tarihi ve kültürel mirası geleceğe taşımak' gibi unsurları barındırması" dedi. 

BUGÜNE KADAR YAPILANLAR
 Bayraklı Belediyesi tarafından belirlenen Cengizhan (18 hektar), Fuat Edip Baksı (30 hektar) ve Alparslan (12 hektar) mahallelerinin yer aldığı alan için Meclis kentsel dönüşüm kararı aldı. Sonrasında harekete geçen Büyükşehir, söz konusu alan ve çevresini kapsayan toplam 310 hektarlık bölgede öncelikle ulaşım ve jeolojik etüt çalışmalarını tamamladı. 
 16 Mart 2012'de dönüşüm çalışmalarıyla ilgili ilk ihale Büyükşehir tarafından yapıldı. İhale, kentsel dönüşüm uygulanacak alana ilişkin mevcut durum tespiti, değerleme, planlama, kentsel tasarım ve mimari projelerin üretilmesi ile uzlaşma modellerinin belirlenmesini için hizmet alımını kapsadı. 
 17 Nisan'da, arazi tespit çalışmaları ve bölge halkıyla anket çalışmalarına başlandı. 
 12 Mayıs'ta Büyükşehir ve Bayraklı belediyeleri arasında işbirliği protokolü imzalandı. 
 Vatandaşı doğrudan, birebir bilgilendirmek için Bayraklı Kentsel Dönüşüm Merkezi açıldı. 
 Alandaki bütün zemin üstü envanteri çıkarıldı. Veritabanı oluşturuldu ve bu verilere bağlı hak sahipliliği tespitleri tamamlandı. 
 Proje için sosyo-ekonomik ve halihazır tespitine ilişkin veriler toplandı. Kıymet takdir raporları hazırlandı. Hak sahipleri tespit edildi, uygulama için uzlaşma paylaşım modeli oluşturuldu 
 1/5000 ve 1/1000 Ölçekli İmar Planları, Vaziyet Planı, Kentsel Tasarım ve Mimari Projeleri hazırlandı. 
 Proje alanı içinde bulunan çeşitli derneklerin isteği doğrultusunda 6 ayrı kahvehanede bilgilendirme toplantıları yapıldı.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/Egeli/2013/06/07/asil-donusum-bayraklidan-basliyor