TOKİ ile Rize Belediyesi, 9 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm uygulamak üzere sözleşme imzaladı. Buna göre önce kentsel dönüşüm alanındaki arsa ve binaların değeri tespit edilecek. Ardından bu kişilere aynı bölgede veya toplu konutlarda daire verilecek. Rize'deki proje başarılı olursa depreme karşı yenilenmeyi bekleyen diğer şehirlere de örnek olacak.
Van'da meydana gelen depremin ardından tekrar gündeme gelen kentsel dönüşüm için düğmeye basıldı. Selin can kaybına da yol açarak zarar verdiği Rize'de çürük binaların yıkımına başlanıyor. Kaçak yapılaşmaya da çözüm üretecek kentsel dönüşüm için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile Rize Belediyesi arasında protokol imzalandı. Bu kapsamda şehir merkezinde ilk etapta 9 hektarlık alanda kentsel dönüşüm ve gelişim projesi uygulanacak. Protokol kapsamında Rize Belediye Başkanlığı, hak sahiplerine ait arsa, bina ve eklentilerinin ölçümleri ve değer tespitlerini yapacak. Hak sahiplerine kentsel dönüşüm alanında ya da toplu konut alanlarında yeni konutlar sağlanacak.
Eylül ayının son haftasında metrekareye düşen 226 kilogram yağmurla, son yılların en büyük yağışını alan Rize'de derelerin taşması sonucu oluşan sel nedeniyle bir kişi hayatını kaybederken üç mesken yıkılmış ve 54 bina da kullanılamaz hale gelmişti. Yaklaşık 60 konut hasar görürken, binaların bodrum katlarını su basması sonucu bin 494 esnaf da mağdur olmuştu.
Hükümet, deprem ve sel gibi afetlerde can ve mal kaybına neden olan kaçak yapılaşmaya karşı kapsamlı şekilde uygulamaya konulacak kentsel dönüşümü Rize'den başlatıyor. Kaçak ve çarpık yapılaşmaya karşı Rize'de "Hamam Deresi ve Hayrat Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi" uygulamaya konuldu. Projenin ön protokolü TOKİ ve Rize Belediye Başkanlığı arasında imzalandı. Hamam Deresi Kentsel Dönüşüm Projesi, Hamam Deresi Mahallesi'ndeki 7,7 hektarlık alanı kapsıyor. Proje ile bölgedeki köhne ve çarpık yapılar tasfiye edilecek. Yerinde planlı ve sağlam yaşam alanı oluşturulacak. Hayrat Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Dönüşüm Projesi ise Hayrat Mahallesi'ndeki 1,3 hektarlık alanda uygulanacak.
İlk adımın atıldığı kentsel dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı seferberlik ilan etti. Bakanlık ekipleri tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda kentsel dönüşüm süreci adım adım yürütülecek. Öncelikli olarak imar planı revizyonuna başlanılıyor. Sonrasında ise belediyenin teklif ettiği ve Bakanlığın uygun bulacağı projeler etaplar halinde hayata geçirilecek. Şehrin 100 bini aşan nüfusuyla en büyük sorunu olan konut ihtiyacının şehrin batısında yer alan düz bölgede çözülmesi öngörülüyor. Raporda gelen yağışın denize ulaştırılması için üstü beton ile kaplı halde bulunan dere yataklarının üzerinin açılarak üzerindeki ve bitişik yerleşimlerin temizlenmesi ve yeşil alanın bir koruma bandı olarak kullanılması gerektiğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda birçok yüksek katlı yapının kamulaştırılması gerekiyor. Kentin özellikle kuzey-güney yönündeki ulaşım bağlantılarının da güçlendirilmesi gerekiyor. Felaketin sebebi olarak Rize'den geçen derelerin şehir merkezinde kanallara alınması ve kanalların tıkanması gösteriliyor. Rize merkezden geçen 23 derenin tamamının beton ile kapalı olduğu belirtiliyor.
Bu sitedeki hiç bir görsel ve/ya kaynak her ne sebeple olursa olsun, kaynak gösterilerek dahi kopyalanamaz, çoğaltılamaz.
©2024 Uğur Harita İnşaat Planlama ve Kentsel Dönüşüm Ltd. Şti.