KENTSEL DÖNÜŞÜM YIKIMLARI BAŞLADI. 11 Ocak 2010

Uşak’ta yaklaşık üç yıldır devam eden kentsel dönüşüm projesi ile ilgili çalışmalarda sona yaklaşıldı ve bugün sabah saatlerinde düzenlenen törenle yıkım işlemine başlandı. Belediye Başkanı Ali Erdoğan, dönüşüm alanında iş makinesinin üzerine çıkarak ilk kazmayı kendisi vurdu.

Uşak Belediyesi sabah saatlerinde yıkım işleminin başlaması nedeniyle kentsel dönüşüm alanında bir tören düzenlendi. Törende konuşan Başkan Erdoğan, “Bugün hem mutlu hem de hüzünlüyüz. Projeyi tamamlayarak kentteki yeni yapılanmayı gerçekleştirmek istiyoruz”dedi.

İş makinesinin üzerine çıkarak yıkım işlemlerine start veren Ali Erdoğan, ilk etapta 6 metruk binayı belediye imkanlarıyla yıkacaklarını daha sona yıkım işlemlerini ihale yoluyla Uşaklı firmalara vereceklerini kaydetti. Kentsel dönüşüm alanında yer alan tabakhane bölgesinin uzun yıllar Uşak sanayisine hizmet ettiğini ancak değişen ve gelişen koşulların bu bölgeyi kullanılamaz hale getirdiğini anlatan Ali Erdoğan şunları söyledi; “Bugün hem sevinçli hem de üzüntülüyüz. Projede ilk kazmayı vurduğumuz için sevinçli, uzun yıllar sanayimizin yükünü çeken bir bölgeyi yıktığımız için de üzüntülüyüz. Uşak son yıllarda yoğun bir göç aldı ve nüfusu hızla arttı. 20 yıl önce 60 bin olan kentimizin nüfusu bugün 190 bine ulaştı. Bu hızlı nüfus artışı ve göç çarpık yapılaşmaya neden oldu. Kent içinde kalan küçük sanayi siteleri, içinde bulunduğumuz tabakhane ve konut alanları doğru planlanmadan çarpık bir şekilde kuruldu. Bu çarpık yapılaşmanın önüne geçmek zorundayız. Bu nedenle kentsel dönüşümden geri dönüş mümkün değil. Bugün ilk kazmayı belediye imkanlarımızla vurduk ve yıkıma başladık. Sembolik bir yıkım olmasına rağmen bu noktaya gelmek kolay olmadı. 3 yıldır yoğun bir çalışma yürütülüyordu. Bölgede mülk sahibi olan hak sahipleri ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bugün itibariyle sözleşme imzaladığımız hak sahibi sayısında yüzde 75’e ulaştık”

Yıkım işlemlerini kısa sürede tamamlayıp Mayıs ayından itibaren projede yapım işlemlerine başlamak istediklerini de ifade eden Ali Erdoğan, “Projeyi bir bütün olarak değil etaplar halinde gerçekleştirmek istiyoruz. İlk iş olarak kullanılmayan metruk haldeki yapıları yıkacağız. Kullanılan binaları ise en son yıkacağız. Çünkü bu yapılarda faaliyet gösteren işletmelerimiz var. Bu işletmelerde yaklaşık 3 bin kişi çalışıp geçimini temin ediyor. Bu insanları mağdur etmek istemiyoruz. Daha sona bu işletmelerimizin taşınmasında elimizden gelen kolaylığı sağlayacağız. Kentsel dönüşümün kentimize hayırlı olacağını düşünüyoruz. Yeniden yapılanma kolay değil ama tüm Uşak bu projeyi desteklerde kısa sürede başarabiliriz”dedi.